Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μέρα Τρίτη : ΦΙΛΟΘΕΟΥ


Δεν είναι τυχαίο πως ο τίτλος της μονής σ' αυτή την ανάρτηση, είναι γραμμένος με κεφαλαία....
Εδώ έγιναν αυτά που περιμένετε να διαβάσετε !
Μετά από μια αρκετά δύσκολη και κουραστική πεζοπορία - ανάβαση τρεισήμισι ωρών, μέσα σ' ένα παραμυθένιο τοπίο, φτάσαμε στη Μονή Φιλοθέου.
Όπως σχεδόν σε κάθε μονή, όταν φτάνει ο προσκυνητής, τον υποδέχονται κερνώντας τον λουκομάκι και τσιπουράκι μέχρι ο αρχοντάρης (ξενοδόχος θα έλεγα στην δική μας γλώσσα) να τον τακτοποιήσει . Έτσι κι εδώ καθίσαμε στο σαλόνι της μονής του οποίου οι τοίχοι του ήταν γεμάτοι με εικονίσματα. Το μάτι μου έπεσε σε μία εικόνα που ήξερα.... Αυτή ήταν η εικόνα σου Αρχάγγελου (Ταξιάρχη) στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης !!!.
Όταν εμφανίστηκε ο αρχοντάρης, μέσα στ΄άλλα τον ρώτησα πώς και βρίσκεται στη μονή αυτό το εικόνισμα . Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία συνομιλία που θα μας μείνει αξέχαστη και αφορούσε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Είναι συγκλονιστικό να ακούς έναν μοναχό να φωνάζει και να τον βλέπεις σχεδόν κλαίει από συγκίνηση μιλώντας για την Ελλάδα . "Ξυπνάτε πατριώτες - πάνε να μας φάνε - μας πολεμούν " (μερικές από τις φράσεις του). Κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε μία από τις προφητείες του Αγίου Κοσμά και πριν προλάβει να ολοκληρώσει, πετάχτηκα και ολοκλήρωσα εγώ, λέγοντάς του πως έχω διαβάσει για το Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Αμέσως άρχισε να σταυροκοπιέται και λέγοντάς μου πως θα κάνει κάτι κατά παράβαση του νόμου των μοναχών, με φίλησε στο μέτωπο!. Από κει και πέρα στο λιγοστό χρόνο που συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της μονοήμερης διαμονής μας , δεν έπαψε να αναφέρεται στα παραπάνω και να μας ζητά να θυμίσουμε στον έξω κόσμο
την καταγωγή μας που είναι συνδεδεμένη με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό .
Εκεί γνωρίσαμε κι άλλον ένα μοναχό ο οποίος το απόγευμα, μας προσκάλεσε να πάμε μαζί του στο κάθισμα - σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου "του εν Ολύμπο" που βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από τη μονή, και καθημερινά συντηρούν κι ανάβουν τα καντήλια. Εννοείται εκμεταλλευτήκαμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε από μέσα ένα ακόμη κελί και κατά τη διάρκεια της μετακίνησής μας , να συζητήσουμε πολλά τόσο ιστορικά όσο κι επίκαιρα θέματα της Ορθοδοξίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στοιχεία επισκέπτη