Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μέρα Πρώτη - Καρυές

Να λοιπόν που έφτασε η πολυπόθητη ώρα της επίσκεψής μας....
Θέλω να τονίσω και να επαναλάβω πως έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει θεά τύχη.
Κατ' αρχήν όπως σας ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση, ο κολλητός μου έχει πνευματικό και μέσω εκείνου πραγματοποιήθηκε τ' όνειρό μας. Εκείνος κανόνισε σε χρόνο 'DT' ολόκληρη τη διαμονή και το πρόγραμμα των Μονών που θα επισκεπτόμασταν .
Οι εκπλήξεις ξεκίνησαν από τη πρώτη στιγμή που πατήσαμε στις Καρυές (η πρωτεύουσα κατά κάποιο τρόπο του Αγίου Όρους).
Η πρώτη διανυκτέρευση θα ήταν όχι σε Μονή αλλά στο χώρο που ζουν ο Πατέρας (πνευματικός του φίλου μου) και οι μοναχοί του. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα σας δηλώσω περιληπτικά : «άψογη φιλοξενία από τη πρώτη ως τη τελευταία στιγμή.»
Αν νομίζετε πως έκπληξη για μας ήταν το πάρα πάνω, πέσαμε έξω. Μόλις λοιπόν τακτοποιηθήκαμε στα μικρά δωμάτια που μας διέθεσαν (εκεί κοιμούνται μοναχοί κι όχι προσκυνητές!. σημειώστε πως ένας μοναχός, εξ αιτίας μας, κοιμήθηκε στη τραπεζαρία !), αφού φάγαμε την φανταστική ψαρόσουπα, κρασί, φρούτο και το γλυκάκι που μας προσέφεραν, μας ανακοίνωσαν πως το απόγευμα ήμασταν καλεσμένοι σε πανήγυρη.
Πανήγυρη γίνεται στη σκήτη - κελί - Μονή όταν γιορτάζει ο άγιος που είναι αφιερωμένη. Ένα θα πω ... όποιος είχε την ευκαιρία και δεν το έκανε .... ας πρόσεχε (που λέμε). Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω την έκπληξη, δέος , ηρεμία ψυχής κι ένα κάρο άλλα συναισθήματα που σε καταλαμβάνουν ακούγοντας όχι απλώς ένα - δυο κληρικούς και μερικούς ψάλτες (που παρακολουθούμε στην εκκλησία μας), αλλά καμιά τριανταριά και βάλε γεροντάδες «ιερά τέρατα του Αγίου Όρους» να ψάλουν και να δοξολογούν ταυτόχρονα !!!!
Μετά τη λειτουργία ακολούθησε φαγοπότι κληρικών και προσκυνητών μαζί ( ψητό φιλέτο ψαριού - σαλάτα - κρασί - φρούτο - γλυκό). Τέλος επιστρέψαμε στο κελί μας όπου είχαμε ολιγόωρη συνομιλία με το Πατέρα και τους μοναχούς του. Μέσα απ' όλους τους διαλόγου μας, σας αναφέρω την απάντησή του, στην ερώτηση του φίλου μου : «περιμένουμε γεγονότα Πάτερ ?» - «Φυσικά τέκνο μου και πολύ σύντομα !!!».
Η πρώτη μέρα μας στις Καρυές, έκλεισε με μία σύντομη συνομιλία των τριών μας στην αυλή κάτω από έναν απίθανα έναστρο, πεντακάθαρο ουρανό που μόνο στο Όρος πιστεύω πως μπορείς να θαυμάσεις !
Η δεύτερη μέρα μας ξεκίνησε στις δύο ! περίπου το πρωί, όπου ξυπνήσαμε για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία και να προσκινήσουμε ένα από τα ιερότερα εικονίσματα της Παναγίας "Άξιον Εστί"στο ναό του Πρωτάτου που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ακολούθησε γεύμα κι ευχαριστία λειτουργία.
Έτσι λοιπόν κατά τις επτά το πρωί, ήμασταν χορτάτοι κι ελεύθεροι μέχρι το μεσημέρι όπου θα αναχορούσαμε για την ιερά Μονή Ιβήρων. Στο διάστημα αυτό και με την άδεια - ευχή του Πατέρα, επισκεφθήκαμε το κελί του Πατέρα Παϊσιου που βρίσκεται εκεί σχετικά κοντά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στοιχεία επισκέπτη